buitenland

Obama viert einde communisme met militaire hulp aan Oekraïne

Door Tom Reijner - 04 juni 2014

De Oekraïense kiezers hebben met hun stem op ‘chocoladekoning’ Petro Porosjenko een wijze keuze gemaakt. Dat vindt de Amerikaanse president Barack Obama, die in Polen voor de eerste keer de onlangs gekozen president ontmoette.

Het treffen woensdag was voor Obama aanleiding om zijn steun aan Oekraïne verder op te schroeven.

Radio’s

Hij beloofde Kiev meer militaire hulp in de strijd tegen pro-Russische separatisten, die in het oosten van Oekraïne nog altijd overheidsgebouwen bezetten en geregeld aanvallen uitvoeren op stellingen van het leger – dat niet aarzelt hard terug te slaan.

De Amerikanen hebben sinds begin maart omgerekend bijna 23 miljoen dollar extra gegeven aan Oekraïne, berekende het Witte Huis. Dat geld was vooral bestemd voor civiele doeleinden als voedsel en radio’s. De nu toegezegde 5 miljoen dollar is militair van aard. In het ‘hulppakket’ zitten bijvoorbeeld kogelvrije kleding en nachtkijkers.

Afgrond

De twee president spraken met elkaar in de Poolse hoofdstad Warschau, waar woensdag wordt gevierd dat in Polen de eerste vrije verkiezingen werden gehouden na het communisme. Naast de militaire hulp kwam ook de economie van Oekraïne aan bod.

Het land verkeert op de rand van de afgrond en kan maar mondjesmaat de torenhoge gasschuld aan Rusland terugbetalen. Obama zoekt samen met Porosjenko naar mogelijkheden om Oekraïne minder afhankelijk te maken van de gasleveranties van Rusland

Diners

Na Polen is Obama van plan naar Brussel af te reizen. Daar woont hij een top van de G7, de zeven grootste industrielanden ter wereld, bij. Rusland mag vanwege de onrust in Oekraïne en de annexatie van de Krim niet aanschuiven, omdat de wereldleiders vermoeden dat de Russische regering zich (militair) bemoeit met de oostelijke regio’s van Oekraïne.

Vrijdag is Obama in het Franse Normandië voor de herdenking van de zeventigste verjaardag van D-day. Ook de Russische president Vladimir Poetin is daarbij, maar de twee regeringsleiders ontmoeten elkaar niet. Daarom moet gastheer François Hollande, de Franse president, twee diners organiseren: een voor Poetin en zijn gevolg, en een voor Obama.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.