buitenland

Oekraïne trapt niet in ‘val’ van Rusland in gasonderhandelingen

Door Fieke Hamers - 11 juni 2014

Rusland heeft Oekraïne tot 16 juni de tijd gegeven om op nieuwe voorstellen te reageren in de onderhandelingen over de gasprijzen. President Vladimir Poetin dreigde eerder de gaskraan dicht te draaien als Oekraïne niet een miljardenschuld aan achterstallige betalingen aflost.

Sinds er een pro-westerse regering in Kiev zetelt heeft Rusland een eerder afgesproken korting op de gasprijs voor Oekraïne teruggedraaid.

Daarmee verdubbelde de prijs voor duizend kubieke meter gas in één klap naar bijna 360 euro, de hoogste prijs in Europa.

Onderhandelingen

In Brussel onderhandelen de landen nu over de prijzen. Rusland heeft Oekraïne een korting op de gasprijs van zo’n 75 euro per duizend kubieke meter geboden. Deze prijs ligt nog steeds ver boven de prijs die Rusland aan Oekraïne vroeg voor de crisis op de Krim.

De Oekraïense premier Arseniy Yatsenyuk zegt niet in deze ‘val’ van Rusland te trappen. Het land wil volgens de premier ‘een contract, dat onafhankelijk is van of Rusland de Oekraïense regering aardig vindt of niet’.

Schulden

Volgens de Russische nieuwszender Russia Today zou Oekraïne op het moment een gasschuld bij Rusland hebben van zo’n 2,5 miljard euro. De zender baseert zich op cijfers van het Russische gasbedrijf Gazprom.

Rusland dreigde de gaskraan dicht te draaien tenzij Oekraïne de schulden afbetaalt. Woensdag werd bekend dat Rusland Oekraïne uitstel geeft tot 16 juni om op nieuwe voorstellen in te gaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.