buitenland

Ontknoping moordcomplot miljardair Monaco dichterbij

Door Fieke Hamers - 27 juni 2014

De schoonzoon van miljardair Hélène Pastor heeft donderdag toegegeven opdracht te hebben gegeven voor de moordaanslag die haar het leven kostte. Op 6 mei werd haar auto doorzeefd met kogels afkomstig uit een afgezaagde shotgun.

De 77-jarige vrouw werd op 6 mei vermoord na een bezoek aan haar zoon in het ziekenhuis. Ze werd opgewacht door een schutter en een handlanger die haar auto doorzeefde met kogels.

Enkele dagen later overleden de miljardair en haar 64-jarige chauffeur aan de gevolgen van hun verwondingen.

Amateurs

Naar verluidt gingen de daders amateuristisch te werk waardoor er veel sporen zijn achtergebleven. Het wapen dat is gebruikt bij de aanslag was een afgezaagde shotgun.

Vorige week maandag alleen al werden er 19 mensen gearresteerd. Ook de dochter van de vrouw Sylvia Pastor en haar man, de Poolse consul Wojciech Janowski, werden gearresteerd.

Verdacht

De kinderen van Pastor, die zelf al een vermogen vergaard hebben, zouden miljarden erven na de dood van hun moeder. Wojciech Janowski werd al aangemerkt als hoofdverdachte in de zaak.

In Franse media ontkende Janowski eerder iets met de moord te maken te hebben. Donderdagavond gaf hij toch toe dat hij opdracht heeft gegeven voor de moordaanslag. Wel zei hij dat hij niet betrokken was bij de uitvoering van de moord.

Hij zou 150.000 euro hebben betaald voor de moord, maar de uitvoering ervan aan zijn masseur hebben overgelaten. Het is nog niet bekend of de dochter van de miljardair Sylvia Pastor afwist van het moordcomplot.

Vermogen

Hélène Pastor had haar vermogen te danken aan haar vader. Gildo Pastor verdiende een vermogen met vastgoed in Monaco en omgeving. Dit bereikte hij onder meer dankzij handel een een goede relatie met de familie Grimaldi, de koninklijke familie van Monaco.

Van de ongeveer 20.000 appartementen in de dwergstaat zou een zesde in handen zijn van de familie Pastor. Het vermogen van de familie is volgens schattingen ruim 20 miljard euro.

Steun

Het Franse parlementslid Eric Ciotti uitte eerder dat hij ‘extreem gechoqueerd’ was door de dubbele moord. Prins Albert II van Monaco gaf een verklaring waarin hij zijn ‘diepe steun’ betuigt aan de familie Pastor.

In 2007 werd Janowski nog door de toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy beloond voor zijn ‘filantropische activiteiten’ met de titel van Officier in de Orde van Verdienste.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.