buitenland

Opgepakte jihadist ontkent betrokkenheid aanslag Brussel

Door Servaas van der Laan - 04 juni 2014

De in Marseille gearresteerde jihadist Mehdi Nemmouche ontkent iedere betrokkenheid bij de aanslag op het Joodse museum in Brussel. De wapens zegt hij de te hebben gestolen uit een auto in Brussel.

Dat heeft de advocaat van Nemmouche, Apolin Pepiezep, gezegd tegen de Franse nieuwszender i-Télé.

Verboden wapenbezit

Volgens de advocaat had Nemmouche de wapens uit een voertuig in Brussel gehaald en wilde hij ze doorverkopen in Marseille. De raadsman vindt dat zijn cliënt alleen voor diefstal en verboden wapenbezit kan worden vervolgd. Dat is geen vergrijp waarvoor hij aan België kan worden uitgeleverd.

België heeft Frankrijk om uitlevering verzocht omdat Nemmouche in België wordt verdacht van meervoudige moord, poging tot moord en banden met een terroristische organisatie.

Geen bewijs

Maar volgens Pepiezep wordt Nemmouche onterecht aangezien voor de moordenaar. Het feit dat de jihadist de bij de aanslag gebruikte wapens bij zich droeg, maakt hem volgens de advocaat nog niet meteen de dader.

Nemmouche werd vrijdag in Marseille opgepakt toen hij per bus van Brussel naar de Franse havenplaats reisde. Douaniers sloegen alarm toen ze bij een routinecontrole een Kalasjnikov, een pistool en munitie aantroffen.

Ook had Nemmouche een camera bij zich waarop een boodschap was ingesproken waarin de aanslag werd opgeëist. De dader zei Brussel met zijn actie ‘te hebben laten branden’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.