buitenland

Oud-legerleider Sisi in Caïro beëdigd als president Egypte

Door Tom Reijner - 08 juni 2014

De 59-jarige Abdel Fattah al-Sisi is officieel de nieuwe president van Egypte. Zondag werd hij beëdigd in het hooggerechtshof in de hoofdstad Caïro.

Eind mei won al-Sisi met 97 procent van alle uitgebrachte stemmen de presidentsverkiezingen.

Onvrede

Maar het opkomstpercentage bleef de eerste verkiezingsdagen laag. Dat was niet wat de machthebbers hoopten, zodat zij de verkiezingen, die oorspronkelijk twee dagen duurden, verlengden met nog een dag.

De opkomst bleef desondanks steken op 46 procent. De lage opkomst is vermoedelijk te wijten aan de onvrede onder mensen, die vinden dat er maar weinig te kiezen valt.

Ook zijn velen teleurgesteld dat er in het Arabische land opnieuw een legerpresident aan de macht is. Aanhangers van de Moslimbroederschap boycotten de verkiezingen. Ook veel seculiere jongeren kwamen niet opdagen.

Populair

De achterban van al-Sisi ziet in hem een politicus die in staat moet zijn de rust en de veiligheid in het instabiele Egypte terug te brengen. Zijn kiezers zijn hem dankbaar voor de beslissende rol die hij speelde bij de afzetting van president Mohammed Morsi van de Moslimbroederschap.

Voor de verkiezingen – hij had zijn kandidatuur nog niet eens aangekondigd – werd zijn populariteit steeds groter. Demonstranten, die zich keerden tegen de Moslimbroederschap en Morsi, droegen hem op handen.

De toenmalige legerleider trad hard op tegen de Moslimbroederschap. Duizenden Moslimbroeders zitten vast en honderden zijn ter dood veroordeeld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.