buitenland

Palestijnse eenheidsregering rond, maar komt er ook erkenning?

Door Anne-Marie Spermon - 02 juni 2014

In de Palestijnse stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever is de Palestijnse eenheidsregering geïnstalleerd door president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas. Israël roept de wereld op het nieuwe bestuur niet te erkennen.

Dit schrijft de Jerusalem Post. De installatie van de regering was live te volgen op de lokale televisie.

Moeizaam

Ondanks dat de van oorsprong rivaliserende bewegingen Fatah en terreurbeweging Hamas in april al een vredesakkoord sloten, verliep het vormen van de regering behoorlijk moeizaam. De onderhandelingen tussen Fatah en Hamas mislukten bijna op het laatste moment.

Twistpunt was met name of er een ministerie van Gevangeniszaken zou komen. Deze laatste wens, waarop werd aangestuurd door Hamas, is uiteindelijk door Fatah ingewilligd. De regering bestaat uit zeventien onafhankelijke ministers.

Erkenning

Zondag kwam het kabinet van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu bij elkaar voor een spoedoverleg. De Israëliërs besloten de eventuele nieuwe Palestijnse regering niet te erkennen en riepen de rest van de wereld op hetzelfde te doen. Geplande vredesonderhandelingen brak Israël eerder al af om dezelfde reden.

Tijdens een eerdere regeringsperiode van Hamas en Fatah samen, in 2006, besloten de Verenigde Staten en andere westerse landen voor miljoenen dollars aan hulp aan de Palestijnse gebieden in te houden. Amerika, Israël en andere westerse landen zien Hamas als terroristische organisatie.

Afspraken

President Abbas benadrukte tijdens de ceremonie maandag dat de nieuwe regering zich aan eerder gemaakte afspraken met Israël wil houden. Desondanks uitte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry afgelopen zondag via de telefoon tegen Abbas al zijn zorgen over de samenwerking met Hamas.

De Palestijnse eenheidsregering is het nog niet eens geworden over de erkenning van Israël en zaken rondom de politie, het leger, en het wapengebruik van Hamas.

De nieuwe regering moet de Palestijnse bevolking voorbereiden op algemene verkiezingen in 2015.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.