buitenland

Poetin wil illegale oversteek voorkomen met grenscontroles

Door Shari Deira - 07 juni 2014

De Russische president Vladimir Poetin gaat de grenscontroles aan de Russische grens met Oekraïne verscherpen. Poetin heeft veiligheidsdienst FSB opdracht gegeven om illegale grensoversteek te voorkomen.

Poetin zegt dat grenswachten ‘alle mogelijke maatregelen’ moeten nemen, meldt het Russische persbureau ITAR-TASS op gezag van de regering.

Wapenstilstand

President Poetin en zijn Oekraïense collega Petro Porosjenko spraken elkaar donderdag tijdens de herdenking van D-day in Normandië. Ze spraken onder meer over een wapenstilstand.

Donderdag sloot Oekraïne al grensovergangen in het oosten van het land uit veiligheidsoverwegingen. Het ging om twee van de negen grensovergangen voor het normale verkeer en een van de drie treinovergangen.

Federatie

Eerder vandaag werd Petro Porosjenko officieel beëdigd als president. Hij benadrukte daarbij dat Oekraïne geen federatie zal worden, zoals demonstranten en afscheidingsbewegingen in het oosten van het land willen.

Hij zal binnenkort naar de oostelijke regio’s Loehansk en Donetsk afreizen om te praten met demonstranten die een vredige afscheiding willen. Porosjenko wil kijken of het mogelijk is om de regio’s meer macht te geven, zonder dat de ‘eenheidsstaat’ een federatie wordt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.