buitenland

Politie São Paulo zet traangas in tegen demonstranten

Door Shari Deira - 09 juni 2014

De politie in de Braziliaanse stad São Paolo heeft traangas ingezet om een eind te maken aan een demonstratie. Zo’n driehonderd demonstranten gingen de straat op.

Medewerkers van de metro in de stad hebben opgeroepen om te demonstreren, bericht BBC News. Zij eisen een salarisverhoging van 12,2 procent, maar hebben 8,7 procent aangeboden gekregen.

Verkeerschaos

President Dilma Rousseff van Brazilië heeft gezegd dat zij in aanloop naar het WK voetbal, geen gewelddadige demonstraties zal toestaan. De medewerkers van de metro staken al sinds donderdag, wat zorgt voor verkeerschaos in de stad.

Zondag oordeelde een rechter dat het metropersoneel moest stoppen met staken, maar daar geven de stakers geen gehoor aan. De staking is illegaal en het personeel kan een boete krijgen voor elke dag dat het doorgaat met staken.

Onvrede

Als de staking doorgaat tot donderdag, kan dat openingswedstrijd tussen Brazilië en Kroatië in gevaar brengen. Het kan nu soms uren duren voordat automobilisten op de plek van bestemming aankomen.

Onder Brazilianen heerst veel onvrede over het WK voetbal. De regering heeft veel geïnvesteerd in de bouw van nieuwe stadions, geld dat veel Brazilianen liever zouden investeren in onderwijs en zorg.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.