buitenland

Porosjenko beëdigd: ‘Krim zal altijd bij Oekraïne horen’

Door Shari Deira - 07 juni 2014

Petro Porosjenko is zaterdag officieel beëdigd als president van Oekraïne. In aanwezigheid van diverse buitenlandse bewindslieden legde hij de eed af tijdens een inauguratieceremonie in het parlement in Kiev.

Namens Nederland is minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) naar Kiev afgereisd, en Amerika werd vertegenwoordigd door de Amerikaanse vicepresident Joe Biden. Ook de Russische ambassadeur in Oekraïne woonde de ceremonie bij.

Rust

Porosjenko zei in een toespraak dat hij met al zijn kracht de soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne zal verdedigen. Het is nu zijn taak om ervoor te zorgen dat de rust in het oosten van het land terugkeert. ‘Ik wil geen oorlog, ik wil geen wraak ondanks het grote offer van het Oekraïense volk.’

Over het gebied dat tot Oekraïne behoort, is volgens Porosjenko geen discussie nodig. ‘De Krim was en zal altijd Oekraïens grondgebied zijn,’ zegt de kersverse president. De Krim werd eerder dit jaar na een referendum geannexeerd door Rusland.

Terrorisme

In zijn toespraak veroordeelde Porosjenko ook het handelen van de gevluchte oud-president Viktor Janoekovitsj. Janoekovitsj zou terrorisme hebben gefinancierd in het oosten van Oekraïne. ‘Hij is volledig verantwoordelijk voor de situatie zoals die nu is.’

Vrijdag ontmoetten de Russische president Vladimir Poetin zijn nieuwe collega Porosjenko al tijdens de herdenking van D-day in Normandië. De twee zouden hebben gesproken over een wapenstilstand in het oosten van Oekraïne.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.