buitenland

Porosjenko tekent EU-verdrag op spannende dag voor Oekraïne

Door Fieke Hamers - 27 juni 2014

Nog voor het einde van de wapenstilstand in Oekraïne zijn de gevechten tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten weer opgelaaid. Ondertussen tekent Oekraïense president Petro Porosjenko het associatieverdrag met de Europese Unie, waar de onrust mee begon.

De wapenstilstand werd in eerste instantie afgekondigd vanuit de Oekraïense regering. De separatisten zeiden later een staakt-het-vuren te respecteren. In de gevechten zijn volgens de Verenigde Naties meer dan 420 mensen omgekomen, inclusief Oekraïense militairen, separatisten en burgers.

De wapenstilstand loopt vrijdagavond om 22.00 uur af. Donderdag zijn duizenden mensen met hun bezittingen naar de grens getrokken om veiligheid te zoeken in Rusland.

Geschonden

De wapenstilstand is meerdere keren geschonden, waaronder met het neerhalen van een helikopter op dinsdag waarbij negen mensen om het leven kwamen.

In de nacht van donderdag op vrijdag zijn er nog vier militairen omgekomen bij een aanval van separatisten op een legerpost bij Kramatorsk. Ook bij Slovjansk, in Donetsk en Artemivsk vielen er gewonden bij gevechten.

Dreiging

De pro-Russische separatisten zeiden vrijdag deel te zullen nemen aan een zogenoemde ‘contactgroep’ voor verdere vredesbesprekingen.

Ondanks druk vanuit het westen om de wapenstilstand te verlengen dreigde de Oekraïense president Petro Porosjenko dat niet te doen als de voorwaarden die Oekraïne heeft gesteld aan een vredesakkoord niet worden geaccepteerd.

Associatieverdrag

Vrijdag heeft Porosjenko het associatieverdrag met de Europese Unie ondertekend. Dit verdrag is de directe aanleiding geweest voor de politieke onrust en de daarop volgende crisis in Oekraïne. De voormalige president Viktor Janoekovitsj weigerde het verdrag te ondertekenen en zocht juist toenadering tot Rusland.

Na de hevige protesten die dit ontketende op het Maidanplein, ontvluchtte Janoekovitsj het land. Met het verdrag wordt de handel tussen partners geleidelijk aan geliberaliseerd. Uiteindelijk kan dit leiden tot vrijhandel met de 28 landen van de EU.

Europese top

Tijdens de Europese top die vandaag wordt voortgezet in Brussel staat niet alleen de verdeling van Europese topfuncties, zoals die van voorzitter van de Europese Commissie, op de agenda. Er wordt ook over nieuwe sancties voor Rusland gesproken.

Verwacht wordt dat de Europese leiders er op zullen aandringen dat Rusland de instroom van wapens en militanten over de grens met Oekraïne stopt, en dat ze zullen dreigen met strengere sancties.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.