buitenland

Porosjenko wil einde geweld, maar gevechten Oekraïne laaien op

Door Tom Reijner - 19 juni 2014

Bij Slavjansk in het oosten van Oekraïne zijn donderdag opnieuw hevige gevechten uitgebroken tussen de Oekraïense strijdkrachten en de pro-Russische separatisten, die de stad nog altijd onder controle hebben. Waarom is Slavjansk zo belangrijk?

Het leger grijpt hard in. Met tanks en artillerie wordt geprobeerd de separatisten terug te dringen.

Oplossing

Met het recente geweld lijkt het voorstel tot een staakt-het-vuren – een plan van de onlangs geïnstalleerde Oekraïense president Petro Porosjenko – een kort leven beschoren. Met een wapenstilstand zou een eerste horde worden genomen op weg naar een oplossing van het conflict.

Maar Slavjansk is voor beide partijen van strategisch belang. Slavjansk, een stad met 124.000 inwoners, is vermoedelijk de toegangspoort tot Russisch militair materieel, waarmee de separatisten zichzelf bewapenen. Als het Oekraïense leger de stad herovert, maakt het in een klap een einde aan die belangrijke aanvoerroute.

Versterking

Aan de Russisch-Oekraïense grens zouden nog altijd Russische troepen zijn gestationeerd. Sterker, de NAVO verdenkt Rusland ervan dat het de troepenmacht zelfs heeft versterkt.

Een ‘betreurenswaardige stap achteruit’, vindt Anders Fogh Rasmussen, secretaris-generaal van het bondgenootschap. Hij pleit voor strengere economische sancties tegen de regering van president Vladimir Poetin.

Bij de strijd in Oost-Oekraïne zijn de afgelopen maanden meer dan 350 mensen omgekomen, blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. Tienduizenden Oekraïeners zijn op de vlucht voor het geweld. Zij vertrokken richting Rusland, maar zouden ook op drift zijn in Oekraïne zelf.

Het belegerde oosten van Oekraïne (bron: Elsevier):

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.