buitenland

President Kenia: ik geloof niet dat Al-Shabaab achter aanval zit

Door Tom Reijner - 17 juni 2014

De Somalische terreurbeweging Al-Shabaab is volgens de Keniaanse regering niet verantwoordelijk voor de aanslagen zondag en maandag, waarbij tientallen doden vielen. Maar wie zitten er dan wel achter?

De Keniaanse president Uhuru Kenyatta denkt dat lokale groeperingen de aanslagen hebben gepleegd. Naast deze groepen zouden ook criminele bendes betrokken zijn bij het brute geweld aan de kust van het Afrikaanse land.

Daarvoor zou bewijs zijn, zegt Kenyatta, maar om welk bewijs het precies gaat, is niet duidelijk.

Straatarm

Dat Al-Shabaab de aanslagen heeft gepleegd is volgens de president onmogelijk, omdat de aanval uitstekend was voorbereid en strak was  georganiseerd. ‘Het was politiek gemotiveerd etnisch geweld tegen de Keniaanse gemeenschap,’ zei Kenyatta in een toespraak.

De uitspraak van de president is opmerkelijk, omdat Al-Shabaab de aanslagen zelf heeft opgeëist. In een verklaring zei de terreurgroep dat de aanvallen een vergelding zijn voor de aanwezigheid van Keniaanse troepen in Somalië in 2011.

Kenia hielp toen de Somalische regering in hun strijd tegen de terroristen van Al-Shabaab, die de jaren daarvoor snel oprukten in het straatarme land.

Gekaapt busje

Inwoners van de kustplaats Mpeketoni keken zondagavond naar het WK voetbal, toen de aanslagplegers met een gekaapt busje door de stad reden en lukraak op mensen schoten. De groep gooide ook met explosieven in hotels en stak gebouwen in brand. Er zouden volgens de inwoners zeker twaalf vrouwen zijn ontvoerd. Maandag was er een nieuwe aanval waarbij opnieuw veel mensen omkwamen.

Het Oost-Afrikaanse land werd vorig jaar getroffen door een aanval op een winkelcentrum in de hoofdstad Nairobi. Daarbij vielen zeker zeventig doden. Die aanslag werd, ook door de autoriteiten, toegeschreven aan Al-Shabaab.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.