buitenland

Reuven Rivlin is de nieuwe president van Israël

Door Fieke Hamers - 10 juni 2014

De 74-jarige Reuven Rivlin is dinsdag gekozen tot president van Israël. Rivlin, kandidaat van de Likud-partij van premier Benjamin Netanyahu, kreeg de stem van 63 van de 120 parlementariërs van de Knesset.

Rivlin is een fervent tegenstander van een onafhankelijke Palestijnse staat voor Arabieren. Hij vindt dat Joden en Arabieren binnen één staat met elkaar moeten kunnen samenleven.

Veel Israëli’s zijn hier tegen, omdat Israël volgens hen bedoeld is als Joodse staat en niet als een staat met een kleine minderheid van Arabieren.

Onderhandelingen

De president heeft in Israël voornamelijk een ceremoniële functie. Vorige maand zei Rivlin dat als hij president zou worden hij zich niet zal mengen in de beslissingen van politici over vredesonderhandelingen of andere kwesties.

Door de Verenigde Staten geleide onderhandelingen tussen Israël en Palestijnen die een eigen staat willen vestigen op Israëlisch grondgebied, zijn in april nog op niets uitgelopen.

De huidige president Shimon Peres maakt eind juli na een termijn van zeven jaar ruimte voor zijn opvolger. Peres was met zijn negentig jaar het oudste staatshoofd ter wereld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.