buitenland

Rusland vraagt Veiligheidsraad om staakt-het-vuren in Oekraïne

Door Servaas van der Laan - 02 juni 2014

Rusland heeft de VN-Veiligheidsraad in een spoedzitting bijeen geroepen om te spreken over een staakt-het-vuren in Oekraïne. Ook willen de Russen een veilige doorgang creëren voor Oekraïners die aan het geweld willen ontsnappen.

Dat meldt persbureau AP maandagavond.

Staakt-het-vuren

Rusland, dat in juni de Veiligheidsraad voorzit, hoopt maandagavond nog tot een resolutie te komen over een staakt-het-vuren in de gebieden waar wordt gevochten.

In de resolutie moet ook worden bepaald dat er onmiddellijk zal worden begonnen met vredesbesprekingen. In het oosten van Oekraïne wordt al weken gevochten door regeringstroepen uit Kiev en onder anderen pro-Russische separatisten.

Bloedig

De benoeming van president Petro Porosjenko heeft de situatie er niet beter op gemaakt. Sinds het aantreden van de zakenman treedt het leger hard op tegen opstandelingen.

De anti-terreuroperaties van Porosjenko eisen veel mensenlevens. De eerste dagen van zijn presidentschap waren de bloedigste sinds het uitbreken van de onrust in het gebied.

Veiligheidsraad

Of de resolutie er gaat komen, is de vraag. Rusland heeft zich de afgelopen jaren niet echt populair gemaakt in de Veiligheidsraad.

Het land heeft herhaaldelijk gevraagd om resoluties over Oekraïne terwijl het oplossingen over bijvoorbeeld Syrië blokkeert. Ook vinden de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië het optreden van Rusland hypocriet omdat zij Rusland als de aggressor achter het conflict zien.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.