buitenland

Russische president Poetin wil geen nieuwe Koude Oorlog

Door Servaas van der Laan - 04 juni 2014

De Russische president Vladimir Poetin wil geen nieuwe Koude Oorlog veroorzaken. In tegenstelling tot zijn Amerikaanse ambtsgenoot Barack Obama wil de Rus een dialoog.

Dat zei Poetin woensdag tegen Franse media.

Dialoog

Vrijdag tijdens de herdenking van D-day in Normandië wil Poetin over de situatie in Oekraïne praten met Obama. Maar de Amerikaanse president heeft daar geen trek in. ‘Dat is zijn keuze, ik ben bereid tot dialoog,’ zei Poetin.

‘Het is geen geheim,’ vervolgde de Russische president, ‘dat Amerika het agressiefste land is’. ‘Overal in de wereld zijn er Amerikaanse militaire bases, Amerikaanse troepen, op duizenden kilometers afstand van de Verenigde Staten’.

Geen annexatie

Poetin zei daarbij dat Rusland absoluut niet van plan is om Oekraïne in te lijven.

Poetin wil ook met de nieuwe Oekraïense president Petro Porosjenko spreken. ‘Ik ben niet van plan om iemand uit de weg te gaan en ik zal uiteraard met iedereen praten.’ Wel hoopt hij dat Porosjenko ook met zijn eigen inwoners wil gaan praten, ‘in plaats van tanks, helikopters, vliegtuigen en wapens tegen eigen burgers in te zetten’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.