buitenland

Separatisten leggen wapens helemaal niet neer, zegt Oekraïne

Door Tom Reijner - 24 juni 2014

Het kortstondige staakt-het-vuren in Oekraïne lijkt alweer te zijn verbroken. Het Oekraïense leger meldt dat pro-Russische separatisten een militaire controlepost bij Slavjansk onder vuur hebben genomen.

De bewapende rebellen vielen de post aan met granaten en mortieren. Een andere post werd met lichtere wapens beschoten. De beschietingen waren maandagavond laat. Er zijn geen gewonden of doden gemeld.

Plan

Maandag werd bekend dat separatisten hun wapens tot en met vrijdag 27 juni zouden neerleggen. De wapenstilstand volgde nadat de Oekraïense president Petro Porosjenko vorige week een eenzijdig staakt-het-vuren afkondigde.

Het voorstel van de nieuwe leider maakt deel uit van plan met vijftien punten om vrede te bereiken. Separatisten moeten inbinden door wapens neer te leggen, bezette gebouwen te verlaten, en de media weer de weg vrij te geven.

Verder voorziet het vredesplan onder meer in veiligheidsgaranties voor alle betrokkenen bij het geweld van de afgelopen maanden, waarbij honderden doden vielen.

Dialoog

De Russische president Vladimir Poetin, die er door het Westen van wordt beschuldigd dat hij de opstandelingen in het oosten van Oekraïne van wapens voorziet, zag niets in de wapenstilstand.

Toch wilde de president dat de separatisten gehoor zouden geven aan de wapenstilstand, om zo een opening te bieden voor een dialoog.

Gesprekken over een duurzame oplossing van het langslepende conflict zijn intussen begonnen. Gisteren spraken Oekraïense politici, de Oekraïense ambassadeur en leiders van de separatisten met elkaar in Donetsk, een stad die stevig in handen is van de rebellen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.