buitenland

Syriërs brengen hun stem uit, maar winnaar staat al vast

Door Tom Reijner - 03 juni 2014

Terwijl nog altijd een burgeroorlog woedt in Syrië, worden dinsdag in het Arabische land presidentsverkiezingen gehouden. Die zijn alleen in de gebieden die worden gecontroleerd door het regeringsleger.

De oppositie, verenigd in de Syrische Nationale Coalitie, noemt de stembusgang een ‘farce’, omdat niet iedereen in het Arabische land kan stemmen en de uitkomst bij voorbaat vaststaat.

Kieslijst

De winst gaat naar verwachting naar de zittende president Bashar al-Assad. Dat betekent dat hij opgaat voor een derde termijn van zeven jaar. Aan de verkiezingen doen nog twee kandidaten mee. Maher Hajjar en Hassan al-Nouri, die deel uitmaken van het bewind in Damascus, zijn bij de Syrische bevolking vrij onbekend.

In totaal hadden 24 kandidaten zich aangemeld, maar bijna niemand kreeg de benodigde steun van 35 parlementariërs om daadwerkelijk op de kieslijst te komen.

Chaos

Op Syrische ambassades in het buitenland kon afgelopen week al worden gestemd. Een aantal westerse landen was het daarmee niet eens. België, Frankrijk en Duitsland hebben de verkiezing van een nieuwe Syrische president zelfs verboden.

In Libanon liep de stembusgang uit op een chaos toen duizenden Syriërs tegelijkertijd naar de ambassade kwamen. Die besloot daarop haar deuren tijdelijk te sluiten. De miljoenen Syriërs die het geweld zijn ontvlucht, kunnen niet stemmen.

Rebellen hebben gezegd er alles aan te doen om de verkiezingen met aanslagen te verstoren. Sinds het uitbreken van de opstand en het geweld drie jaar geleden zijn al meer dan honderdduizend doden gevallen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.