buitenland

Terroristen ISIS naderen Bagdad, sturen aan op burgeroorlog

Door Shari Deira - 12 juni 2014

De regering van Irak lijkt de controle over steeds meer gebieden te verliezen. Terroristen van het aan Al-Qa’ida gelieerde ISIS zijn donderdag de hoofdstad Bagdad op minder dan 90 kilometer genaderd. Ze bedreigen de sjiitische machthebbers van Irak.

ISIS-woordvoerder Abu Mohammed al-Adnani verklaarde donderdag via internet sjiieten de oorlog. Hij zei dat ISIS oprukt naar Bagdad, de hoofdstad van ‘het kalifaat’.

De rekening met de sjiitische premier Nuri al-Maliki wordt volgens Adnani niet ‘vereffend’ in Bagdad, maar in Karbala en Nayaf. De laatste twee steden zijn heilige plaatsen voor sjiieten en liggen in het sjiitische Zuid-Irak.

Rebellen

Intussen heeft het Iraakse leger de stad Tikrit, ongeveer 150 kilometer ten noorden van Bagdad, volgens Iraakse media weer onder controle. De herovering van de stad ging gepaard met gevechten, waarbij twintig rebellen om het leven kwamen.

Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) noemt de ontwikkelingen in Irak ‘buitengewoon zorgelijk’, maar zegt dat niet de verwachting mag ontstaan dat andere landen moeten ingrijpen. Irak moet de problemen zelf oplossen.

De Verenigde Staten hebben laten weten de Iraakse regering ‘elke gepaste hulp’ te verlenen om de veiligheidssituatie onder controle te krijgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.