buitenland

Terroristen richten bloedbad aan in kustplaats Kenia

Door Shari Deira - 16 juni 2014

Bij een aanval van terroristen op onder meer hotels in de Keniaanse kustplaats Mpeketoni zijn tientallen doden gevallen. De islamitische extremisten schoten om zich heen en staken gebouwen in brand.

Mpeketoni ligt in de buurt van het eiland Lamu, een populaire bestemming onder toeristen. Volgens het Rode Kruis zijn er zeker 48 doden gevallen.

Dood

De aanval begon zondagavond, toen inwoners van de stad keken naar het WK voetbal. De aanslagplegers reden met een gekaapt busje door de kustplaats en zaaiden dood en verderf.

Ze zouden lukraak hebben geschoten tijdens urenlange vuurgevechten. De groep gooide explosieven in hotels en stak hotels in brand.

Al-Shabaab

Hoewel de aanslag niet is opgeëist, gaat het leger in Kenia ervan uit dat het gaat om leden van terreurgroep Al-Shabaab. Sinds 2011 hebben zij vaker aanslagen gepleegd in Kenia, omdat het land buurland Somalië helpt in de strijd tegen de terreurgroep.

In Mpeketoni wonen voornamelijk Keniaanse christenen, bericht BBC News. Veel inwoners van de stad zijn tijdens de aanval de bossen ingevlucht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.