buitenland

Van Rompuy: eerst praten over koers EU, dan pas de poppetjes

Door Tom Reijner - 10 juni 2014

De lidstaten van de Europese Unie (EU) moeten het eerst eens worden over de agenda van de EU voor de komende jaren. Dan pas kunnen bij dat programma de beste mensen worden gezocht.

‘Laten we ons eerst richten op de inhoud, de agenda voor de komende vijf jaar, voordat we ons bezig houden met de poppetjes,’ zei Herman Van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad. ‘We moeten eerst besluiten welke richting de Unie opgaat en daarna kijken wie dit het beste kan uitvoeren.’

Inhoud

De woorden van de Belg komen overeen met de gezamenlijke boodschap van de leiders van Zweden, Nederland, Groot-Brittannië en Duitsland dinsdag. Op uitnodiging van de Zweedse premier Fredrik Reinfeldt hadden minister-president Mark Rutte, premier David Cameron en bondskanselier Angela Merkel in het Zweedse Harpsund overleg.

Na afloop benadrukte het viertal dat het eerst om de inhoud gaat: de EU moet het eens worden over de prioriteiten voor de nieuwe Europese Commissie. En, zeiden zij, de EU moet hervormen.

De vier leiders willen dat wordt gesproken over het aanpassen van de Europese meerjarenbegroting. Daarnaast moet de interne Europese markt worden versterkt.

Poppetjes

Merkel benadrukte dat de Luxemburgse kandidaat voor het voorzitterschap van Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, haar steun krijgt. Eerder was niet duidelijk wie zij nu precies wilde als opvolger van José Manuel Barroso. Er waren berichten dat zij de Franse IMF-directeur Christine Lagarde wel zag zitten.

Juncker, net als Merkel christendemocraat, heeft zichzelf nadrukkelijk naar voren geschoven als topkandidaat. Maar er is twijfel over hem. De Britse premier David Cameron zou hebben gedreigd de EU te verlaten als Juncker de Europese Commissie gaat leiden.

De Duitse bondskanselier wees er fijntjes op dit een zaak is van de leiders van de lidstaten en geen zaak van dreigementen. Ook Rutte wil eerst ‘een nieuw soort Europa zien’ en dan pas praten over de ‘poppetjes’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.