buitenland

‘Veel terroristen Mosul zijn Noord-Afrikanen uit België’

Door Servaas van der Laan - 18 juni 2014

Van de terroristen die vorige week de Iraakse stad Mosul innamen, heeft een aanzienlijk deel een Belgisch of een Frans paspoort. Het gaat hoofdzakelijk om personen van Noord-Afrikaanse komaf.

Dat zegt de ISIS-terrorist Abu Mujahid in het Marokkaanse dagblad Akhbar al-Yom.

Leiders

Volgens de jihadist spreken de meeste terroristen in Syrië en Irak geen Arabisch, maar Frans. Het zijn vooral Marokkaanse en Tunesische immigranten in België of Frankrijk. Volgens de woordvoerder hebben deze figuren vaak leidende rollen bij ISIS.

Eerder maakte minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) bekend dat ook veel ‘Nederlandse’ jihadisten zich hebben aangesloten bij ISIS.

Vorige week werd de wereld opgeschrikt door heftige executiefilmpjes en -foto’s die door de terroristen waren verspreid. Daarover zei Mujahid dat sommige van die filmpjes authentiek zijn, maar anderen in scène zijn gezet.

Kalifaat

De ISIS-terroristen zijn van plan om na Mosul ook andere steden in te nemen en trekken richting hoofdstad Bagdad. Ze willen dat de islamitische wereld één wordt en dat de koloniale grenzen van de Britten en de Fransen in het Midden-Oosten worden uitgewist.

De jihadisten willen dat hun kalifaat zich zal uitstrekken tot Marokko en zelfs tot Spanje in navolging op Tarik ibn Zijad die in het jaar 711 met zijn Moorse leger Spanje en het zuiden van Portugal wist te veroveren.

Profeet Mohammed

Als een staat zichzelf een kalifaat noemt, eist het de politieke erfenis van profeet Mohammed op. Daarmee staat het in de pikorde boven een sultanaat en een emiraat.

De regerende dynastie van een kalifaat zegt af te stammen van de profeet, in het bijzonder van zijn dochter Fatima Zahra. Dat is bij ISIS ook zo. Abu Bakr al Baghdadi, de leider van ISIS, beweert een directe afstammeling te zijn van de boodschapper van Allah.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.