buitenland

‘Verdachte aanslag Joods Museum weigert uitlevering België’

Door Tom Reijner - 04 juni 2014

Mehdi Nemmouche, de jihadist die wordt verdacht van de antisemitische aanslag op het Joods Museum in Brussel, verzet zich tegen zijn uitlevering. Nemmouche zit nu nog in een Franse cel, maar wil niet naar België worden overgebracht.

Dat meldt de Franse justitie woensdag. België wil de jihadist graag berechten, maar het protest zorgt ervoor dat de uitlevering van Nemmouche enkele weken vertraging oploopt.

Levensgevaar

De politie in Marseille pakte de 29-jarige Nemmouche vrijdag op. Hij zat in een bus die van Amsterdam, via Brussel, naar de Zuid-Franse stad reed. Vermoedelijk is hij in Brussel opgestapt, vlak nadat hij vorige week in het Joods Museum in die stad vier mensen neerschoot.

Drie van hen, een Israëlisch stel en een Franse vrouw, werden daarbij dodelijk verwond. Een vierde slachtoffer van de schietpartij, een vrijwilliger van het museum, verkeert nog altijd in levensgevaar.

Petje

Dat de terrorist met de Franse nationaliteit werd opgepakt, was toevallig. Hij werd opgemerkt tijdens een controle op drugs. Agenten troffen in de bagage van Nemmouche een revolver en een Kalasjnikov aan. Dat zijn precies de wapens die hij gebruikte voor zijn moordpartij in Brussel. Hij droeg ook hetzelfde petje dat op de camerabeelden van het museum te zien was.

De man was bij de Franse inlichtingendiensten bekend omdat hij in 2012 en 2013 in Syrië was om extremistische moslims te ondersteunen bij de jihad in het land. Hij was tevens een bekende van justitie. Nemmouche is verschillende keren veroordeeld, onder meer voor diefstal en een gewapende overval.

Zowel de Fransen als de Belgen willen antwoord op de vraag wat de terrorist precies dreef en, erg belangrijk, of hij samenspande met andere jihadisten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.