buitenland

Verenigde Staten sturen militairen naar Irak

Door Servaas van der Laan - 17 juni 2014

Amerika stuurt maximaal 275 militairen naar Irak vanwege de dreiging van ISIS. De soldaten worden ingezet om de Amerikaanse ambassade in Bagdad te beschermen tegen de moslimextremisten.

Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd tegenover het Congres.

Bescherming

Ongeveer 170 militairen zijn al in Irak aangekomen. Als het nodig is, zullen er meer volgen. Ook heeft Amerika een vliegdekschip met zo’n 500 mariniers naar de Golfregio gestuurd.

Obama benadrukte dat de militairen worden ingezet om Amerikaanse burgers te beschermen. Het gaat niet om gevechtstroepen die een nieuwe oorlog willen ontketenen.

Opmars

De soldaten worden in de hoofdstad Bagdad gestationeerd om burgers te beschermen tegen de moslimterroristen van ISIS die een opmars zijn begonnen vanuit het noorden van het land.

De Verenigde Staten maken zich zorgen om de ontwikkeling rond ISIS in Irak. De zorgen zijn zo groot dat Amerika zelfs wil samenwerken met aartsvijand Iran. Over deze mogelijke samenwerking zal de komende dagen worden gesproken.

Kalifaat

De soennitische moslimextremisten van ISIS in Irak zorgen al een tijd voor onrust in het land. De terroristen nemen steeds meer steden en gebieden in.

Uiteindelijk hopen de extremisten het kalifaat Islamic State of Iraq and Syria (ISIS) te stichten. In dit gebied zullen dan de middeleeuwse regels van de sharia aan burgers worden opgelegd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.