buitenland

Waarom D-Day-toespraak Reagan in Normandië veel indruk maakte

Door Tom Reijner - 05 juni 2014

Het is donderdag tien jaar geleden dat Ronald Reagan overleed. Deze week is het ook dertig jaar geleden dat hij een imposante toespraak gaf bij de herdenking van D-Day in Normandië. Waarom hebben die woorden zo veel indruk gemaakt?

Op 6 juni 1944 probeerden de geallieerde troepen de klif Pointe du Hoc te veroveren, om zo de stranden die voortdurend doelwit waren van Duitse kanonnen vrij te maken.

Ladders

Die zware missie, waarbij erg veel doden vielen, werd uitgevoerd door de US 2nd Ranger Bataljon. Militairen beklommen de 130-meter hoge klif met ladders die werden geleend van de Londense brandweer.

Het was juist die heldhaftige Amerikaanse eenheid die Reagan in zijn toespraak aanhaalde. Voor het monument voor de geallieerde invasie en de gevallenen, sprak de president de verzamelde veteranen toe, van wie er toen nog veel in leven waren. ‘Dit zijn de kampioenen die het (Europese) continent hebben bevrijd. Dit zijn de helden die de oorlog hebben beëindigd.’

Brief

Op dezelfde dag gaf hij nog een toespraak, ditmaal op Omaha Beach, een van de vijf ‘landingszones’ voor de invasie. Reagan las voor uit een brief van een dochter van een soldaat, die de aanval op de Duitse verdedigers overleefde.

De toespraak werd live uitgezonden tijdens de ochtendshow op de Amerikaanse televisie, waardoor de woorden aan zeggingskracht en dramatisch effect wonnen. De Amerikaanse bevolking kon de toespraak nog eens integraal zien, toen Reagan op 93-jarige leeftijd overleed.

Vrijdag is de Amerikaanse president Barack Obama een van de prominente gasten bij de herdenking van D-Day. Op dit moment is hij bezig aan een toer langs verschillende Europese landen en bezoekt hij de G7-top in Brussel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.