buitenland

Wapenstilstand Oekraïne met drie dagen verlengd

Door Servaas van der Laan - 27 juni 2014

De wapenstilstand tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten wordt met drie dagen verlengd. Beide partijen zijn dat vrijdagavond overeengekomen.

Dat heeft de Oekraïense regering in Kiev bekendgemaakt.

Staakt-het-vuren

De verlenging is vrijdagavond ingegaan en zal over het weekend heen worden getild tot aan maandagavond. De Oekraïense regering kondigde het staakt-het-vuren vorige week eenzijdig af.

De pro-Russische opstandelingen in het oosten van Oekraïne besloten de wapenstilstand te respecteren. Oekraïne had de separatisten eigenlijk een ultimatum gegeven tot vrijdagavond om hun wapens neer te leggen.

Associatieverdrag

Na beraad met Europese leiders tijdens een top in Brussel liet de Oekraïense president Petro Porosjenko vrijdag al doorschemeren dat het staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne mogelijk zal worden verlengd met drie dagen. De wapenstilstand zou vrijdag om 22.00 uur aflopen.

Vrijdag tekende Oekraïne een historisch associatieverdrag met de Europese Unie (EU). Het is het verdrag dat voormalig president Viktor Janoekovitsj weigerde te ondertekenen waarna grote onrust ontstond.

Rusland is niet blij met het verdrag en zegt met sancties te zullen komen. De EU heeft op haar beurt weer nieuwe sancties aangekondigd tegen Rusland. Een uitweg uit het conflict lijkt ver weg.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.