buitenland

Wapenstilstand Oekraïne weer geschonden: helikopter neergehaald

Door Shari Deira - 24 juni 2014

Ondanks het staakt-het-vuren dat is afgekondigd in het oosten van Oekraïne, hebben pro-Russische separatisten dinsdag een legerhelikopter neergehaald. Daarbij zijn vermoedelijk negen doden gevallen.

Het gaat om een Mi-8 helikopter die werd gebruikt om militaire vracht te vervoeren.

Eerder vandaag werden de separatisten ervan beschuldigd een militaire controlepost bij Slavjansk onder vuur te hebben genomen. Een man zou daarbij om het leven zijn gekomen.

Belofte

Vrijdag kondigde de Oekraïense president Petro Porosjenko een eenzijdige wapenstilstand af. De separatisten lieten maandag weten dat ook zij in ieder geval tot 27 juni geen geweld tegen het leger zouden gebruiken, maar ze lijken zich niet te houden aan deze belofte.

Het is overigens niet de eerste keer dat bij Slavjansk een helikopter is neergehaald. Vorige maand schoten separatisten van de belegerde stad een helikopter neer, waardoor veertien militairen om het leven kwamen.

Vrede

Het staakt-het-vuren van Porosjenko maakt deel uit van een vijftien puntenplan om de vrede in het oosten te herstellen.

Alexander Borodai, de president van de zelfuitgeroepen volksrepubliek Donetsk, zei maandag nog dat hij hoopt dat er tijdens het staakt-het-vuren kan worden begonnen met onderhandelingen over een vredesregeling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.