buitenland

Wat bespraken Poetin en Porosjenko tijdens lunch in Normandië?

Door Tom Reijner - 06 juni 2014

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn nieuwe Oekraïense collega Petro Porosjenko vrijdag voor de eerste keer ontmoet. Het treffen was tijdens een lunch van wereldleiders bij de herdenking van D-Day in Normandië

In Château de Bénouville, een kasteel vlak bij Caen – zeventig jaar geleden het toneel van een hevige strijd – schudden beide leiders elkaar de hand.

Wapenstilstand

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel was bij het gesprek aanwezig. Poetin en Porosjenko zouden hebben gesproken over een wapenstilstand in het oosten van Oekraïne, waar het leger en pro-Russische separatisten al weken met elkaar in gevecht zijn.

Terwijl de besprekingen in het kasteel aan de gang waren, voerde het leger een aanval met tanks uit bij Slavjansk, een bolwerk van de separatisten. De komende tijd moet blijken of het voorstel daadwerkelijk leidt tot een einde van het bloedige geweld.

Vrede

De Franse president François Hollande, die gastheer is van de wereldleiders, denkt dat de ontmoeting van Poetin en Porosjenko, mogelijk leidt tot erkenning van de verkiezing van gekozen Oekraïense president.

Juist deze herdenkingsdag moet worden gebruikt om ‘de vrede te dienen,’ vindt Hollande, die daar fijntjes aan toevoegde dat hij de twee bij elkaar heeft gebracht.

De Russen hebben tot dusver alleen gezegd dat ze de verkiezingen twee weken geleden met ‘respect’ zouden behandelen, maar nog niet dat zij Porosjenko erkennen als de wettige president van Oekraïne. Zaterdag legt hij in Kiev de eed af. Poetin is daarbij de grote afwezige.

Diner

De Russische president heeft ook kort gesproken met de Amerikaanse president Barack Obama, die elkaar, nadat het conflict om Oekraïne uitbrak, niet eerder ontmoetten. Dat zij elkaar vanmiddag spraken, werd niet verwacht.

Gastheer Hollande moest er eerder nog voor zorgen dat Poetin en Obama niet met elkaar zouden dineren. Daarom organiseerde hij twee eetgelegenheden, een voor de Russische president en zijn gevolg, en een voor Obama.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.