buitenland

Wat gaat Barack Obama doen in strijd tegen terreur van ISIS?

Door Tom Reijner - 19 juni 2014

Het jihadleger van ISIS komt gevaarlijk dicht bij Bagdad. Donderdag plantten de terroristen een vlag op de grootste olieraffinaderij van het land, op 250 kilometer van de Iraakse hoofdstad. Wat gaat Barack Obama doen om ISIS te stoppen?

De Amerikaanse president kondigde donderdag in een toespraak aan dat hij driehonderd extra militaire adviseurs wil sturen naar Irak.

Advies

Die moeten het leger gaan trainen en adviseren hoe ISIS zo goed mogelijk kan worden bestreden. Obama benadrukte dat de Amerikanen zich niet meer mengen in de strijd in Irak. Die tijd is voorbij, zei hij. De strijd tegen ISIS moet door de Irakezen zelf worden gevoerd.

Het Witte Huis is verder bereid geweld te gebruiken in Irak, maar zal daartoe eerst overleggen met het Amerikaanse Congres en leiders in de regio. Eerder vandaag werd bekend dat F-18’s van het vliegdekschip George H.W. Bush verkenningsvluchten hebben uitgevoerd boven Irak.

Over de Iraakse premier Nuri al-Maliki, die sinds de opmars van ISIS onder grote druk staat en veel kritiek krijgt, zei Obama dat het niet aan hem is om te bepalen wie aan het hoofd van Irak moet staan. ‘Wij vochten in Irak, zodat de mensen daar het democratische recht hebben hun leiders te kiezen,’ zei de president.

Gevaar

Het advies van de Amerikaanse speciale eenheden moet het zwakke Iraakse leger in staat stellen om ISIS terug te dringen. De terreurorganisatie zou de olieraffinaderij bij Baiji, waar eerder vandaag de kenmerkende zwarte ISIS-vlag werd gehesen, hebben veroverd.

Maar daarover is onzekerheid. Het Iraakse leger zegt dat het complex in Baiji nog altijd stevig in handen is van militairen. De werknemers van de raffinaderij zijn in elk geval geëvacueerd naar dorpen in de omgeving.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.