buitenland

Werkloosheidsalarm in Italië: bijna helft jongeren zit thuis

Door Servaas van der Laan - 03 juni 2014

Het Italiaanse bureau voor de statistiek (ISTAT) heeft de alarmbel geluid over het werkloosheidspercentage in het land. Met meer dan 3,5 miljoen Italianen zonder werk bereikt het werkloosheidspercentage het diepste punt sinds ISTAT in 1977 met de metingen begon.

Sinds 1977 zaten in Italië niet meer zo veel mensen thuis zonder werk als nu.

Jongeren

Het probleem speelt vooral onder de jonge beroepsbevolking. Van de jongeren tussen de 15 en 24 jaar zit 46 procent thuis zonder werk.

In het zuiden van het land ligt dat percentage op 60,9 procent. Dat is zelfs voor het zuiden een ongekend hoog percentage. Het is het elfde kwartaal op rij dat in Italië het werkloosheidspercentage stijgt.

Europa

Dit gebeurt terwijl in de rest van de eurozone de werkgelegenheid weer aantrekt. Het werkloosheidspercentage in de eurozone lag in april dit jaar op 11,7 procent, terwijl het een jaar geleden nog 12 procent was. In heel de Europese Unie daalde de werkloosheid van 10,9 naar 10,4 procent.

In de EU waren in april dit jaar in totaal 25,5 miljoen mensen werkloos en in de eurozone 18,8 miljoen personen. Vergeleken met een jaar geleden is het aantal werklozen in de EU gedaald met 1,2 miljoen personen en in de eurozone met iets minder dan een half miljoen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.