buitenland

Zelfmoordaanslag Nigeria tijdens WK-wedstrijd Brazilië-Mexico

Door Servaas van der Laan - 18 juni 2014

In het noorden van Nigeria is een onbekend aantal voetbalfans om het leven gekomen terwijl zij naar de WK-wedstrijd Brazilië-Mexico keken. Een terrorist blies zichzelf in de stad Damaturu op.

Een ooggetuige zegt tegen de BBC dat ‘vrachtwagens vol’ gewonden naar het ziekenhuis worden gebracht.

Driewieler

‘Het zijn er zo veel, dat ik ze niet kan tellen,’ zegt hij na de aanslag in Damaturu. Hoeveel doden er onder de slachtoffers zijn, kunnen de autoriteiten nog niet zeggen.

In de Noord-Nigeriaanse stad reed een man op een driewieler-taxi naar de voetbalfans toe die buiten naar Brazilië-Mexico (0-0) zaten te kijken. Eenmaal aangekomen blies de man zichzelf op. Onder de slachtoffers zouden ook jonge kinderen zijn.

Voetbal niet-islamitisch

Bars in de open lucht zijn in Nigeria populaire plekken om naar voetbal te kijken. Maar de regering waarschuwt inwoners om deze plekken in de staat Borno, Yobe en Adamawa zo veel mogelijk te vermijden uit vrees voor aanslagen.

Tribale moslimterroristen van Boko Haram zouden voetbal beschouwen als ‘niet-islamitisch’ en het, naast ongelovigen en onschuldige schoolkinderen, ook op voetbalfans hebben voorzien. De aanslag in Damaturu is nog niet opgeëist.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.