buitenland

Zitten deze mannen achter ontvoering van Israëlische tieners?

Door Shari Deira - 26 juni 2014

Israël heeft twee namen onthuld van de mannen die achter de ontvoering zouden zitten van de drie tieners Gilad Shaar (16), Naftali Frenkel (16) en Eyal Yifrach (19). Volgens de Israëlische geheime dienst zijn Marwan Quasma (29) en Amar Abu Eisha (32) de daders.

Quasma en Eisha zijn beide lid van terreurbeweging Hamas en komen uit Hebron. De mannen waren al snel verdacht nadat de ontvoering van de jongemannen bekend werd.

‘Toen zijn de Shin Bet en het leger een grootschalige zoektocht begonnen met als doel de verdachten te arresteren,’ laat Shin Bet (de geheime dienst) weten aan Israëlische media.

Trainingen

Quasma is eerder al opgepakt toen hij achttien was voor ‘aan Hamas gelieerde activiteiten’. Toen werd hij vrijgelaten, maar daarna is hij nog vier keer gearresteerd. In 2010 bekende Quasma dat hij was benaderd door Hamas en heeft meegedaan aan trainingen van de terreurbeweging.

De tweede verdachte, Eisha, werd in november 2005 voor het eerst gearresteerd en nogmaals in 2007. Zijn broer kwam in 2005 om het leven toen hij Israëlische soldaten wilde opblazen.

Honderden Palestijnen zijn gearresteerd tijdens de zoektocht naar de Israëliërs en enkele Palestijnen zijn om het leven gekomen tijdens operaties van het leger. Israël is ervan overtuigd dat Hamas achter de ontvoering zit.

De ontvoerde jongens, van links af: Eyal Yifrach, Naftali Frenkel en Gilad Shaar (foto AFP)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.