buitenland

Amerika eist strengere beveiliging vliegvelden: hoe zit dat?

Door Tom Reijner - 03 juli 2014

De Amerikaanse regering wil dat de controles op buitenlandse luchthavens met rechtstreekse vluchten naar Amerika worden aangescherpt. Passagiers zullen de maatregelen vanaf volgende week gaan merken.

Dat staat in een verklaring van het Amerikaanse ministerie voor Binnenlandse Veiligheid. Daarin staat dat de hinder voor passagiers zo veel mogelijk wordt beperkt. Voor binnenlandse vluchten gelden de maatregelen niet.

Zorgen

Het Amerikaanse ministerie maakt zich grote zorgen over explosieven die moeilijk zijn op te sporen. Al-Qa’ida-terroristen in Syrië en Jemen zouden werken aan bommen waarin geen metaal is verwerkt.

Die zouden in het lichaam van een passagiers kunnen worden geïmplanteerd en zijn zodoende moeilijk te detecteren. Terroristen met Amerikaanse of Europese paspoorten hebben mogelijk plannen om met zo’n bom het vliegtuig in te stappen en naar Amerika te vliegen om vervolgens het toestel te laten ontploffen.

Printer

Vanuit Jemen is het terroristen daadwerkelijk verschillende keren gelukt om moeilijk op te sporen explosieven aan boord van een vliegtuig richting Amerika te smokkelen, waaronder een bom in een printer, schreef de BBC december vorig jaar. De dreiging dat zoiets nog eens gebeurt, is onverminderd groot.

Er zijn zo’n 250 internationale luchthavens waarvandaan directe vluchten naar Amerika gaan. Daarbij is ook luchthaven Schiphol.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.