buitenland

Amerika sluit ambassade Libische hoofdstad Tripoli

Door Anne-Marie Spermon - 26 juli 2014

De Amerikaanse ambassade in Tripoli is vanwege het toenemende geweld in de hoofdstad van Libië gesloten. Het is de eerste keer sinds de val van de Libische dictator Moammar Gaddafi in 2011 dat de ambassade dichtgaat.

Rond de 150 medewerkers zijn per direct vanuit de Libische hoofdstad geëvacueerd naar buurland Tunesië, meldt USA Today. Het vertrek werd begeleid door Amerikaanse oorlogsvliegtuigen en een spionagetoestel.

Reisadvies

In de laatste paar weken laaide het geweld in de straten rondom de ambassade in Tripoli op tussen verschillende Libische milities. Een andere, zeer onrustige plek is het internationale vliegveld van Tripoli; concurrerende islamitische partijen strijden daar om de macht over de vliegbasis.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf daarom eveneens vandaag een negatief reisadvies naar Libië af. Amerikanen die al in het onrustige land zijn, worden dringend geadviseerd te vertrekken.

Benghazi

De Verenigde Staten hebben geen goede ervaring met de veiligheid van hun diplomaten in het land: in 2012 kwamen toenmalig ambassadeur Chris Stevens en drie andere Amerikanen om bij een aanval op het consulaat van Benghazi.

Het onderzoek naar die aanval loopt nog steeds; in een onlangs verschenen rapport werd Amerika bekritiseerd vanwege het negeren van terroristische dreiging in de regio.

De Verenigde Naties en andere hulporganisaties zijn al vertrokken uit de omgeving van Benghazi.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.