buitenland

Amerikaans pr-bureau moet imago Nigeria opvijzelen

Door Anne-Marie Spermon - 01 juli 2014

De regering van de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan heeft een Amerikaans pr-bureau in de arm genomen om het imago van het land te verbeteren. Nigeria wil de wereld ervan overtuigen dat het er alles aan doet om de ruim tweehonderd ontvoerde schoolmeisjes te bevrijden.

Voor 1,2 miljoen dollar (zo’n 876.000 euro) moet het Amerikaanse pr-bedrijf Levick een campagne uitstippelen die de Nigerianen en de internationale gemeenschap laat zien dat de regering er alles aan doet het geweld van terreurorganisatie Boko Haram te beteugelen.

Dat meldt de Volkskrant op basis van documenten die de Amerikaanse krant The Hill heeft bemachtigd.

Laat

Het nieuws over de schoolmeisjes, die half april werden ontvoerd door de moslimextremistische groep, kwam pas laat naar buiten en een grootschalige zoekactie bleef nog langer uit. Half mei maakte het Nigeriaanse leger bekend een ‘enorme troepenmacht’ voor de zoektocht in te zetten; de militairen worden inmiddels geholpen door onder meer Amerika en Frankrijk.

Met behulp van het Amerikaanse pr-bureau moet de wereld gaan inzien dat president Jonathan wel degelijk met alle mogelijke middelen probeert de meisjes veilig thuis te krijgen. Ook zal Levick de regering ondersteunen bij het aanwakkeren van internationaal verzet tegen Boko Haram.

Eigen rechter

Veel Nigerianen vinden al lange tijd dat de regering de veiligheidssituatie in het land niet meer in de hand heeft. In mei verlieten duizenden inwoners het land uit angst voor de terreuracties van Boko Haram.

Anderen reageerden op de dreiging van de terreurgroep door voor eigen rechter te gaan spelen; gewapende jongeren doodden tussen de honderd en tweehonderd strijders na geruchten dat Boko Haram een nieuwe aanval plande.

Verkiezingen

Boko Haram zaait sinds 2009 dood en verderf in het land. Vorige week zouden opnieuw meisjes en vrouwen door de islamitische terreurgroep zijn ontvoerd.

In verschillende dorpen moordde Boko Haram de afgelopen maanden door middel van brandstichtingen en bomaanslagen om zich heen; ook vandaag vielen bij een aanslag zeker vijftien doden, in een gebied dat regelmatig wordt getroffen door acties van de extremisten.

In februari volgend jaar houdt Nigeria landelijke verkiezingen. Goodluck Jonathan hoopt dan te worden herkozen als president.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.