buitenland

‘Amerikanen zullen gevolgen voelen na vernietigende sancties’

Door Tom Reijner - 30 juli 2014

Nadat de Amerikaanse regering met aanvullende sancties is gekomen tegen Rusland, waarschuwen de Russen woensdag voor de gevolgen van de nieuwe strafmaatregelen. Wat doet Moskou?

De sancties zijn ‘vernietigend en kortzichtig’, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten, zeker omdat de Russen naar eigen zeggen geen schuld hebben aan de vele slachtoffers in het oosten van Oekraïne.

Het bewind in Kiev en de ‘buitenlandse beschermheren’ als Amerika en de Europese Unie zijn de hoofdverantwoordelijken van het toenemende aantal doden in de regio, waar twee weken geleden het vliegtuig van Malaysia Airlines werd neergeschoten.

Staatsbanken

De relatie tussen de Verenigde Staten en Rusland wordt er de komende tijd in elk geval niet beter op. Volgens de Amerikaanse president Barack Obama gaan de nieuwe sancties verder dan eerdere maatregelen.

Russische staatsbanken worden door de maatregelen van de financiële markten afgesneden. Daardoor staan drie banken op de zwarte lijst van de Verenigde Staten. De Amerikaanse regering staakt ook de verstrekking van exportkredieten die betrekking hebben op de uitvoer naar Rusland. Verder wordt de economische financiering ten behoeve van de economische ontwikkeling van het land stilgelegd.

Wedloop

Van een sanctiewedloop is vooralsnog geen sprake: de Russen reageren vooral met stevige woorden. Ingrijpende tegenmaatregelen zijn nog niet genomen, al hebben de Russen wel de Amerikaanse fastfoodketen McDonald’s voor de rechter gedaagd wegens de vermeende onhygiënische omgang met voedsel. In het Westen wordt vermoed dat dit te maken heeft met de economische sancties, maar de Russen zelf ontkennen dat.

Ook het importverbod van Poolse groenten en fruit, dat vandaag werd ingesteld, moet volgens het Kremlin niet worden gezien als een vergeldingsmaatregel voor de nieuwe sancties van de Europese Unie. De officiële lezing is de gebrekkige voedselveiligheid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.