buitenland

Asscher praat activiste Shepherd bij over Zwarte Piet

Door Servaas van der Laan - 03 juli 2014

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) heeft donderdag de mensenrechtenactiviste Verene Shepherd uitleg gegeven over Sinterklaas en Zwarte Piet. Asscher sprak van een ‘geliefde traditie’ met veel ‘zoete jeugdherinneringen’.

‘Ik heb verteld dat het een geliefde traditie is met veel zoete jeugdherinneringen en dat het tegelijk niet statisch is maar dynamisch,’ zei Asscher. ‘Denk aan de roe en de zak die steeds minder gebruikt worden. Ik heb ook gezegd dat het goed is dat we in een geciviliseerd debat komen tot veranderingen waarbij iedereen zich thuis voelt.’

Racistisch

Shepherd is in Nederland met een club gelijkgestemden om onder de vlag van de Verenigde Naties het Nederlandse volksfeest te ‘onderzoeken’. Maar dat de activiste haar oordeel over het volksfeest al klaar heeft, bleek vorig jaar al toen ze een link legde tussen het feest en het slavernijverleden.

Shepherd kreeg donderdag wat dat betreft een flinke tegenvaller te verwerken doordat een Amsterdamse bestuursrechter oordeelde dat de intocht in Amsterdam niet discriminerend is. Zelf houdt de activiste vol dat het kinderfeest racistische en discriminerende elementen bevat. Volgens de rechter bevatte de Amsterdamse intocht eventueel stereotyperende elementen.

Eigen agenda

De ware aard van Shepherd, die graag doet alsof ze voor de Verenigde Naties werkt, werd vorig jaar onthuld door het Vlaamse lid van de UNESCO-commissie Marc Jacobs.

‘Ze is slechts een consultant die de naam van de VN misbruikt om een eigen agenda in de media te brengen,’ zei Jacobs over de activiste.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.