buitenland

Australië schaft CO2-belasting af en wil anti-CO2 subsidie invoeren

Door Bob Pierik - 17 juli 2014

De regering van Australische premier Tony Abbott schaft een belasting op CO2-uitstoot af. De belasting werd twee jaar geleden door de vorige regering ingevoerd om de grote vervuilende bedrijven voor hun uitstoot te laten betalen.

Het afschaffen van de belasting was een verkiezingsbelofte van premier Abbott. Hij benadrukte met succes dat de energierekeningen in het land zouden stijgen terwijl de uitstoot van CO2 weinig zou worden teruggedrongen.

Ook minister van Milieu Greg Hunt noemde de belasting herhaaldelijk ineffectief. Een studie van de Australische Nationale Universiteit toonde echter aan dat er wel sprake was van succes. Toch bleef de maatregel impopulair.

Alternatief

Abbott zei na het afschaffen van de belasting dat hij niet wil dat Australië helemaal geen manier meer heeft om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Daarom stelt hij een plan voor waarin initiatieven die uitstoot verminderen subsidies krijgen.

De regelgeving voor die subsidieregeling is echter nog niet af. Vorig jaar bleek al dat het plan op nog minder steun van de Australiërs kon rekenen dan de CO2-belasting.

Labour

Het afschaffen van de belasting plaatst het sociaaldemocratische Labour in een moeilijke positie: zij waren tegen de subsidie, maar willen ook niet dat er niets gebeurt om CO2-uitstoot tegen te gaan. Eerder noemde Labour-oppositieleider Bill Shorten de voorgestelde subsidieregeling een systeem dat ‘handenvol belastinggeld aan grote vervuilers geeft zonder veel resultaat.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.