buitenland

Australische premier Abbott boos over situatie rampgebied MH17

Door Shari Deira - 21 juli 2014

De Australische premier Tony Abbott heeft maandag boos gereageerd op de chaotische situatie in het rampgebied in het oosten van Oekraïne. ‘Het lijkt meer alsof een tuin wordt opgeruimd dan op een forensisch onderzoek.’

Abbott zegt in een radioprogramma dat hij de situatie in het rampgebied ‘compleet onacceptabel’ vindt. Tientallen Australische onderzoekers zijn afgereisd naar Oekraïne, maar hebben het wrak van het passagierstoestel voor zover bekend nog niet bereikt.

Leiding

Premier Abbott vindt het vooral moeilijk om te zien dat de pro-Russische separatisten, die hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van het vliegtuig, nog steeds de leiding hebben in het gebied.

‘Aangezien de door Rusland gesteunde rebellen vrijwel zeker schuld hebben aan het neerhalen van het toestel, is het een beetje alsof criminelen de leiding hebben over een plaats delict,’ zegt Abbott.

Rusland

Bij de vliegtuigcrash kwamen de 298 inzittenden om het leven, onder wie 36 Australische burgers. Abbott zegt dat Rusland niet zomaar ‘zijn handen kan wassen’ van deze ramp.

‘Ik vrees dat Rusland de juiste dingen zegt, maar in werkelijkheid zich bemoeit met het rampgebied, met de onderzoekers en de behandeling van de lichamen. Dat is mijn angst.’

Lichamen

Australië liet dit weekend een ontwerpresolutie circuleren voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. In de tekst eist de raad dat alle landen meewerken aan pogingen om vast te stellen wie verantwoordelijk is voor de vliegramp. Daarover wordt mogelijk vandaag gestemd.

Een groot deel van de gevonden lichamen ligt in koelwagons op het station van het Oekraïense stadje Torez. Daar is inmiddels een tweede trein aangekomen, waarin meer lichamen kunnen worden bewaard.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.