buitenland

Ban Ki-moon roept Israël en Palestijnen op tot staakt-het-vuren

Door Servaas van der Laan - 10 juli 2014

Voor de zoveelste keer zijn onschuldige burgers slachtoffer in een conflict. Er moet daarom zo snel mogelijk een staakt-het-vuren komen tussen de Palestijnen en Israël.

Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), Ban Ki-moon, donderdag gezegd tijdens een spoedzitting van de Veiligheidsraad.

Raketten

‘Het is nu belangrijker dan ooit om een gemeenschappelijke basis te vinden voor een terugkeer van de rust en een situatie van staakt-het-vuren,’ zei de VN-chef.

Volgens Ban Ki-moon heeft Hamas meer dan 550 raketten en mortieren vanuit de Gazastrook op Israëlische doelen afgevuurd. Het Israëlische leger heeft omgekeerd meer dan 500 luchtaanvallen uitgevoerd op de Gazastrook.

‘Voor de zoveelste keer zijn burgers het slachtoffer van een voortdurend conflict. Het welzijn van burgers is mijn grootste zorg. Waar ook ter wereld,’ zei Ban Ki-moon. De secretaris-generaal heeft deze boodschap ook overgebracht aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse leider Mahmoud Abbas.

Geweld gaat door

Maar intussen gaan de beschietingen over en weer gewoon door. Netanyahu zei er niet over te denken om de beschietingen op doelen van Hamas te staken. Ook donderdag vielen er doden na Israëlische luchtaanvallen in de Gazastrook. Omdat het een dichtbevolkt gebied is en Hamas burgers als menselijk schild gebruikt, vielen er ook burgerslachtoffers.

In de historische stad Jeruzalem klonk donderdag opnieuw het luchtalarm. Twee raketten konden worden onderschept door de Iron Dome. Twee andere raketten die niet werden onderschept, kwamen aan in open gebied. Beide partijen lijken niet van plan oren te hebben naar een staakt-het-vuren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.