buitenland

Beide zwarte dozen vlucht MH17 met succes uitgelezen

Door Servaas van der Laan - 24 juli 2014

Onderzoekers van de Britse Air Accidents Investigation Branch (AAIB) hebben in Farnborough ook de tweede zwarte doos met succes uitgelezen. Het deel met essentiële vluchtgegevens was nog volledig intact.

Dat heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid laten weten.

Geen manipulatie

Woensdag werd de cockpitvoicrecorder succesvol uitgelezen. Donderdag was het de beurt aan de flightdatarecorder. De buitenkant was licht beschadigd, maar de recorder aan de binnenkant volledig intact.

De gegevens konden zonder problemen worden gedownload. Ook de flightdatarecorder was zoals verwacht door niemand bewerkt of gemanipuleerd. De komende dagen zullen de gegevens van de zwarte dozen worden geanalyseerd.

Onderzoek

De informatie kan nuttig zijn bij het onderzoek naar de toedracht van de ramp met de Malaysia Boeing 777-200. Zo kan met de flightdatarecorder worden uitgesloten dat een technisch mankement de crash heeft veroorzaakt.

Ook zou de kogelregen en ontploffing van een eventuele luchtdoelraket op de cockpitvoicerecorder waarneembaar kunnen zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.