buitenland

Britse premier Cameron: ouders vervolgen bij vrouwenbesnijdenis

Door Bob Pierik - 22 juli 2014

De Britse premier David Cameron wil dat ouders die genitale verminking van hun dochter toelaten, worden vervolgd. Ook wil hij wetgeving invoeren die slachtoffers van genitale verminking levenslang anonimiteit garandeert.

Dat kondigt Cameron aan op een speciale conferentie gericht op het stoppen van kinderhuwelijken en van genitale verminking bij vrouwen.

Maandag werd bekend dat het aantal slachtoffers van genitale verminking in Engeland en Wales twee keer zo hoog is als gedacht. Het aantal slachtoffers wordt nu op 137.000 geschat. De laatste tien jaar is het aantal sterk gegroeid doordat veel vrouwen uit conflictgebieden naar het Verenigd Koninkrijk zijn gevlucht.

Noordoost-Afrika

Genitale verminking bij vrouwen, ofwel vrouwenbesnijdenis, komt vooral voor in Noord-Oost-Afrika en in een aantal landen in Azië en het Midden-Oosten.

Toch zijn ook in landen waar de praktijk vaak voorkomt, zoals Egypte en Ghana, wetten die het verbieden.

Vrouwenbesnijdenis is in het Verenigd Koninkrijk al illegaal, maar met deze nieuwe wet worden ouders verantwoordelijk gehouden. Ook wil Cameron er met het garanderen van anonimiteit van slachtoffers voor zorgen dat meisjes sneller naar de politie durven te stappen.

30.000 vrouwen

Verder komt er een speciale dienst om slachtoffers en risicogevallen op te sporen. Ook wordt er op vliegvelden gezocht naar meisjes die naar het buitenland worden gestuurd om te worden besneden.

Minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking (PvdA) is ook aanwezig op de conferentie waar Cameron zijn uitspraken zal doen. In Nederland zijn ongeveer 30.000 vrouwen besneden.

Land van herkomst

Geschat wordt dat er 40 tot 50 meisjes het risico lopen te worden besneden of voor een besnijdenis te worden teruggestuurd naar hun land van herkomst. Vorig jaar kondigde staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, Volksgezondheid) een stevigere aanpak van meisjesbesnijdenis aan.

De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties schat dat wereldwijd 140 miljoen meisjes en vrouwen zijn besneden. Het doel van de besnijdenis is om vrouwelijke seksualiteit te beteugelen door de buitenste geslachtsorganen deels of geheel te verwijderen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.