buitenland

‘Britten wilden enorm rebellenleger trainen voor strijd Syrië’

Door Fieke Hamers - 04 juli 2014

De hoogste generaal van het Britse leger, Lord David Richards, ontwikkelde een plan om een rebellenleger te trainen van 100.000 manschappen om in te zetten in de strijd tegen het bewind van de Syrische president Bashar al-Assad. Het opmerkelijke plan ging uiteindelijk niet door.

Het voornemen werd uiteindelijk als te riskant beoordeeld. Het plan dat werd onthuld in het programma Newsnight van de BBC werd twee jaar geleden ontwikkeld door de hoogste generaal van het Britse leger. Hij was ervan overtuigd dat zijn plan vele onschuldige burgerslachtoffers zou kunnen voorkomen.

Training

Syrische rebellen zouden volgens het plan uit hun thuisland gehaald worden en gescreend worden. Vervolgens zouden ze training krijgen en worden bewapend  door een internationale coalitie. De training zou een jaar duren.

Tijdens dat jaar kon er volgens Richards in ballingschap een alternatieve Syrische regering gevormd worden. Na de training zouden de rebellen Syrië binnenvallen met luchtdekking van westerse landen en bondgenoten in de regio in een militaire invasie gebaseerd op de invasie van Irak in 2003.

Herkenbaar

Hoewel het plan van Richard toentertijd werd gezien als te riskant, kwam de Amerikaanse president Barack Obama vorige week met een vergelijkbaar plan.

Hij wil een budget van ruim 367 miljoen euro om niet-extremistische strijders in Syrië te ondersteunen. Met het geld dat bedoeld is voor training van de strijders en hun uitrusting wil hij de strijd tegen Assad steunen.

De oorlog in Syrië duurt inmiddels al drie jaar. Tienduizenden Syriërs zijn om het leven gekomen en miljoenen zijn gevlucht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.