buitenland

Buitenlandse Zaken roept Nederlanders op Libië te verlaten

Door Servaas van der Laan - 27 juli 2014

Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Libië op het land onmiddellijk te verlaten. Volgens de ambassade in hoofdstad Tripoli is de situatie op dit moment erg gevaarlijk.

Alle veertig bij de ambassade geregistreerde Nederlanders in Libië zijn per mail en sms op de hoogte gesteld van het dreigingsgevaar. Inclusief familieleden gaat het om zo’n zeventig Nederlanders die het land direct moeten verlaten.

Beperkte bijstand

Het is de bedoeling dat zij het land op eigen gelegenheid en in elk geval tijdelijk verlaten. Nederland kan nog maar ‘zeer beperkte consulaire bijstand verlenen’.

De ambassade in hoofdstad Tripoli is bezig de deuren te sluiten en daarom alleen nog telefonisch bereikbaar voor noodgevallen.

Gesloten

Een aantal landen, waaronder de Verenigde Staten, heeft de ambassade al tijdelijk gesloten, houdt een minimale bezetting aan of gaat naar een andere locatie.

De Nederlandse ambassade in hoofdstad Tripoli, die bestaat uit vijf uitgezonden diplomaten en tien lokale medewerkers, bereidt zich ook voor op tijdelijke sluiting. Eerst begeleiden ze echter het vertrek van Nederlanders die weg willen.

Geweld

Libië kampt momenteel met het dodelijkste geweld sinds 2011, toen het regime van dictator Muammar Kaddafi ten val werd gebracht.

Sindsdien kent het land geen centraal gezag meer. Allerlei strijdgroepen die zich eerst tegen Kaddafi keerden, beheersen nu delen van Libië en nemen het tegen elkaar op.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.