buitenland

Cameron kondigt reeks maatregelen tegen immigratie aan

Door Bob Pierik - 29 juli 2014

De Britse premier David Cameron heeft een maatregelen aangekondigd om de duur van een uitkering van migranten uit de Europese Unie te halveren, bedrijven te beperken in het werven van arbeid in het buitenland en nepscholen die gebruikt worden om op een studievisum het land binnen te komen, te sluiten.

Dat schrijft de Britse premier in een ingezonden brief in The Daily Telegraph. Cameron kondigde daar een nieuwe wet aan, waardoor migranten uit de Europese Unie (EU) nog maar drie maanden recht op een werkeloosheidsuitkering in het Verenigd Koninkrijk hebben. Hiervoor hadden zij daar zes maanden lang recht op.

De maatregel zou per november ingaan. Cameron wil voorkomen dat migranten alleen voor een uitkering naar het Verenigd Koninkrijk komen.

Vacatures

Cameron kondigde ook aan dat het onmogelijk wordt om alleen buiten Groot-Brittannië te adverteren bij het werven van werknemers. Bedrijven worden nu verplicht om hun vacatures ook in het Engels in Groot-Brittannië te plaatsen, zodat Britse werkzoekenden ook een kans krijgen om te solliciteren. Nu zou er volgens Cameron sprake zijn van een miljoen banen in Groot-Brittannië waarop Britten niet kunnen solliciteren.

Ook wil de Britse premier dat minstens een half miljoen banen die nu via Britse arbeidsvoorzieningsbureaus van de overheid ook in het buitenland worden aangeboden, alleen nog maar in Groot-Brittannië worden aangeboden.

Nepscholen

In de brief kondigt Cameron ook verdere stappen aan om nepscholen te sluiten. Migranten zouden het Verenigd Koninkrijk op een studentenvisum binnenkomen door zich in te schrijven op zulke scholen. Cameron zegt al 750 van dat soort nepscholen gesloten te hebben.

Scholen worden ook verplicht de studenten die zich inschrijven beter te controleren. Zodra bij tien procent van de studenten van een school het studievisum geweigerd wordt, wil Cameron dat de licentie van de school wordt ingetrokken.

Verkiezingen in 2015

Volgens peilingen wordt immigratie een van de belangrijkste onderwerpen van de Britse verkiezingen in 2015. In lokale verkiezingen in mei 2014 verloren de Conservatieven van Cameron veel stemmen aan de EU-sceptische UK Independence Party.

Met het aangekondigde pakket van immigratie- en arbeidsmaatregelen wil Cameron laten zien dat hij ook een strikt immigratiebeleid voorstaat. Hij hoopt zo de verloren kiezers terug te winnen. Eerder kondigde Cameron aan dat hij in 2017 een referendum wil over een mogelijk vertrek uit de EU, als hij herkozen wordt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.