buitenland

Chaotisch Libië: hevige gevechten bij internationaal vliegveld

Door Tom Reijner - 13 juli 2014

In Libië, dat al maanden het toneel is van geweld en spanningen tussen gewapende groepen, zijn zondag gevechten uitgebroken bij de internationale luchthaven van de hoofdstad Tripoli.

Ook zijn er raketten afgeschoten op het terrein van het vliegveld, naar verluidt op het parkeerterrein voor de hoofdingang, melden de Libische autoriteiten.

Rookwolken

Vanwege de recente schermutselingen heeft British Airways besloten de vluchten vanaf Tripoli naar Londen te annuleren. Ook Turkish Airlines vliegt voorlopig niet meer op Istanbul. Er zouden flinke rookwolken te zien zijn, melden ooggetuigen.

Het vliegveld is sinds de val van dictator Muammar Khadaffi (in 2011) in handen van strijders uit de plaats Zintan, in het noordwesten van het land. Een rivaliserende gewapende groep probeert nu het vliegveld te veroveren.

Fraude

Een paar uur voor de aanval waarschuwden de Verenigde Staten dat de conflicten in Libië zich verder kunnen verspreiden, nadat functionarissen van de kiescommissie erkenden dat er gefraudeerd is bij de parlementsverkiezingen van 25 juni.

Veel Libiërs kwamen niet toen niet opdagen, omdat zij bang waren het doelwit te worden van aanslagen. Afgelopen week hebben de Verenigde Naties tientallen medewerkers geëvacueerd uit Libië omdat de veiligheidssituatie in het land steeds slechter wordt. Ze gaan pas weer terug als de toestand is verbeterd.

Beroerd

Libië staat er beroerd voor. Er is nauwelijks centraal gezag in het Noord-Afrikaanse land. Gewapende groepen, waaronder veel islamitische extremisten en jihadisten, vechten met elkaar om de macht in verschillende delen van het land.

Eerder vochten veel van die gewapende groepen nog zij aan zij in de strijd tegen Khadaffi. Vooral in het noordoosten van het land, bij de stad Benghazi, zijn veel fundamentalistische moslims actief.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.