buitenland

China haalt olieplatform weg: einde machtsvertoon of schijnbeweging?

Door Bob Pierik - 16 juli 2014

China heeft het omstreden boorplatform in de Zuid-Chinese Zee weggehaald. Staakt het land hiermee zijn machtsvertoon in dit gebied of is niet meer dan een schijnbeweging?

De Chinezen zeggen dat het verplaatsen van het olieplatform zeker geen terugtrekking is. Staatsoliebedrijf China National Petroleum zegt dat het platform simpelweg is verplaatst omdat het tyfoonseizoen gaat beginnen, bericht persbureau Xinhua.

Zowel China als Vietnam claimt het gebied waar de Chinezen het olieplatform voor proefboringen hadden neergezet. Vietnam dreigde eerder met juridische stappen als China niet uit de regio zou vertrekken.

Rellen

Het conflict zorgt voor grote woede onder Vietnamezen. In mei vluchtten duizenden Chinezen uit Vietnam toen er rellen uitbraken. Boze Vietnamezen gingen de straat op en plunderden Chinese bedrijven. Vijf Vietnamezen en zestien anderen, waarschijnlijk Chinezen, kwamen om.

Ook stuurde de Vietnamese regering boten naar het Chinese olieplatform om de boringen te verstoren met waterkanonnen.

Olie

Maar de Chinezen stopten hun proefboringen niet. Nu zegt China National Petroleum olie en gas te hebben gevonden in het gebied. De gegevens van de boringen worden verzameld en geanalyseerd voordat de Chinezen hun volgende stap bekendmaken.

Zolang het olieplatform nog niet terug is, hebben Vietnam en China de tijd om hun volgende stap voor te bereiden. Maar het lijkt er niet op dat China het gebied zomaar opgeeft: de Chinezen hebben minstens 700 miljoen euro geïnvesteerd in het olieplatform.

Machtsvertoon

Als China besluit om daadwerkelijk naar olie te boren, zou dat de positie van het land in de Zuid-Chinese Zee enorm versterken.

China heeft conflicten met verschillende landen om claims in de Zuid-Chinese Zee. Ook de Filipijnen, Japan, Zuid-Korea en Taiwan beschuldigen China van inbreuk op hun territoriale wateren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.