buitenland

De dodelijke wapens van ISIS, te zien in militaire optocht (video)

Door Tom Reijner - 02 juli 2014

ISIS laat in dreigende propagandafilmpjes zien waartoe het in staat is. In de Syrische stad Ar-Raqqah hield de terreurbeweging een militaire parade ter ere van het zelfverklaarde kalifaat.

Daarbij werden enkele zware wapens aan het publiek getoond. In een YouTube-filmpje is, naast tanks, een ballistische Scud-raket te zien.

Het gaat vermoedelijk om een raket die is buitgemaakt op het Syrische leger, zeggen Amerikaanse experts op nieuwszender NBC News. De terroristen met hun kenmerkende zwarte vlaggen toonden ook zware Amerikaanse kanonnen van het type M198. Die zouden van het Iraakse leger zijn.

Propaganda

Dat ISIS dergelijke wapens in bezit heeft, wil nog niet zeggen dat er ook direct gevaar bestaat. Het gaat vermoedelijk meer om ‘propaganda’, zeggen Amerikaanse antiterrorismefunctionarissen.

Om de raket van het Syrische leger te lanceren, heeft ISIS mensen nodig die weten hoe je dat doet. Waarschijnlijk ontbreekt het ISIS (vooralsnog) ook aan de benodigde brandstof.

Wraak

De leider van ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, heeft dinsdag moslims waar ook ter wereld opgeroepen om naar zijn zelfverklaarde ‘kalifaat’ te komen en wraak te nemen vanwege de ‘misstanden’ op moslims.

Baghdadi, van wie maar bar weinig bekend is, deed dat in een audioboodschap van twintig minuten. Volgens Baghdadi is het de plicht van moslims om naar ‘het huis van de islam’ te verhuizen.

De naam van ISIS is intussen veranderd in ‘Islamitische Staat’, om daarmee de ‘realisatie’ van het kalifaat te onderstrepen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.