buitenland

De poging van Kerry: wapenstilstand van een week in Gaza

Door Anne-Marie Spermon - 25 juli 2014

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry probeert Israël en Hamas tot onderhandelingen te bewegen. Hij heeft een staakt-het-vuren van zeven dagen in de Gazastrook voorgesteld.

Een Israëlische functionaris, die nauw betrokken is, bij de discussies tussen Amerika en Israël heeft dat verteld aan The New York Times en aan de Israëlische krant Haaretz. De wapenstilstand zou aankomende zondag in moeten gaan en een week moeten duren.

Onderhandelingen

In die week zouden Israël en Hamas in onderhandeling moeten gaan over de belangrijkste ‘economische, politieke en veiligheidszaken’ meldt de Amerikaanse krant.

Bij de onderhandelingen zouden ook de Palestijnse Autoriteit en waarnemers uit de Verenigde Staten, de Europese Unie en namens de Verenigde Naties aanwezig zijn. Egypte kan bemiddelen tussen Israël en Hamas.

Tunnels

Details van het plan zijn nog onduidelijk; Israël zou in de Gazastrook mogen blijven tijdens het staakt-het-vuren. Volgens  Haaretz zou het vernietigen van de tunnels door het Israëlische leger, die Hamas heeft gegraven om op vijandelijk grondgebied te komen, door mogen gaan.

De wapenstilstand zou vooral dienen om Palestijnen de kans te geven humanitaire hulp te krijgen en hun doden, onder wie veel burgerslachtoffers, te begraven. Ook zou Hamas tijdens het staakt-het-vuren kunnen overleggen met Egypte over het openstellen van de grens met de Gazastrook.

Mening

Vrijdagmiddag overlegt de Israëlische regering over het plan. Premier Benjamin Netanyahu zou welwillend tegenover het voorstel staan, maar wil eerst de mening van Hamas horen.

De terreurgroep heeft nog niet gereageerd op het plan van de Amerikaanse minister. Politiek leider van Hamas Khaled Meshal eiste eerder dat de economische blokkade in Gaza moet worden opgeheven, voordat Hamas een staakt-het-vuren overweegt.

Bij het geweld de afgelopen weken in de Gazastrook zijn meer dan 820 Palestijnen en 34 Israëliërs omgekomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.