buitenland

Depot chemische wapens Irak valt in handen van ISIS-terroristen

Door Tom Reijner - 09 juli 2014

Het Iraakse leger heeft niet kunnen voorkomen dat een opslagplaats voor chemische wapens is veroverd door ISIS. Dat betekent dat de terroristen nu de beschikking hebben over raketten met een chemische lading.

Dat bevestigen de Iraakse autoriteiten woensdag.

Complex

Het Al Muthanna-depot, zo’n 70 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Bagdad, zou al op 11 juni door de terroristen zijn ingenomen. De militairen die het complex bewaakten, zijn ontwapend.

Dat zijn alarmerende berichten. Maar volgens de Verenigde Naties (VN) en Amerika is de verovering geen reden tot zorg, omdat de terroristen er geen bruikbare chemische wapens uit zouden kunnen halen. ‘Het bewaarde materiaal is vrij oud,’ zegt een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Zenuwgas

Er zouden in de opslagplaats zo’n 2.500 raketten met zenuwgassen zoals sarin- en mosterdgas zijn opgeslagen, die vermoedelijk dateren uit de tijd van dictator Saddam Hussein. In een brief aan de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, vraagt de Iraakse VN-ambassadeur Mohamed Ali Alhakim om begrip.

Irak is vanwege de ‘verslechterde veiligheidssituatie’ niet langer in staat om aan de verplichtingen te voldoen – het vernietigen van de aanwezige chemische wapens in het Arabische land, schrijft de ambassadeur. Als de rust in Irak terugkeert – en ISIS is teruggedrongen – zal het bewind in Bagdad de taken weer op zich nemen en proberen het depot in handen te krijgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.