buitenland

Dertig Nederlandse forensisch experts naar rampgebied MH17

Door Servaas van der Laan - 27 juli 2014

Een team van dertig forensisch experts is vertrokken richting de plek waar vlucht MH17 van Malaysia Airlines ter aarde stortte. De pro-Russische separatisten garanderen dat de experts hun werk kunnen doen.

Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie zondag bekendgemaakt.

Instabiel

De forensisch specialisten moeten zondag tegen het einde van de ochtend aankomen in de Donetsk-regio. Zaterdag probeerde het team ook al naar de rampplek af te reizen, maar toen zou de situatie ter plekke ‘te instabiel’ zijn geweest.

Nu hebben medewerkers van de OVSE met de separatisten afgesproken dat de experts worden toegelaten in het gebied. De Nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV) heeft toestemming gegeven om te gaan.

Menselijke resten

Het team reist vanuit de plaats Izyum naar het door separatisten gecontroleerde gebied. In deze stad, ongeveer 125 kilometer van Charkov, verbleven de experts zaterdag ook, toen een bezoek aan het rampgebied niet doorging.

Het is vrijwel zeker dat er nog menselijke resten in het gebied liggen. Dit werd eerder bevestigd door Australische onderzoekers die wel al dagen actief zijn in het gebied. Australië heeft een groep ongewapende agenten naar Oekraïne gestuurd. Nederland heeft veertig leden van de Koninklijke Marechaussee gestuurd. Ook zij zijn onbewapend en worden hoofdzakelijk ingezet voor zoekacties.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.